Hoe maak je je horloge het beste schoon?

Hoe maak je je horloge het beste schoon?

Introductie:

Het schoonmaken van je horloge, het is een kleine moeite maar het wordt vaak niet of niet goed gedaan. Vuil, zweet, dode huidcellen, vet, etc. hechten zich maar wat graag aan jouw kostbare horloge. Daarom is het belangrijk om je horloge regelmatig schoon te maken Niet alleen om ervoor te zorgen dat je horloge er altijd fris en stralend uitziet, het is ook veel hygiënischer. In deze blogpost zullen we je een gedetailleerd stappenplan geven over hoe je het beste je horloge kunt schoonmaken en verzorgen.

Stap 1: 

Voordat je begint met schoonmaken moet je goed controleren of je horloge tegen water/vocht kan. Controleer ook altijd of de kroon goed zit dichtgedraaid. Het reinigen is altijd op eigen risico dus check deze dingen zorgvuldig!

Stap 2: Gebruik een speciaal mild reinigingsmiddel en geen zeep!

Voor het reinigen van horloges is het aan te raden om milde reinigingsmiddelen te gebruiken. Zeker exemplaren met edelmetalen zijn gebaat bij niet bijtende en niet schurende middelen. Zeep is af te raden omdat dit vaak agressief is en ontvet, hierdoor kan de pakking uitdrogen die je horloge waterdicht houdt. Vermijd agressieve chemicaliën, schurende reinigingsmiddelen en alcohol, omdat deze het horloge kunnen beschadigen.

Stap 3: Horlogeband reinigen

Het schoonmaken van je horlogeband is belangrijk omdat hier veel gleufjes en kiertjes aan zitten. Hierin hoopt vuil zich gemakkelijk op wat zorgt voor een onfris en onhygiënisch resultaat. 

Spray de horlogeband goed in met een speciale Cleaning spray voor horloges. Laat de spray even inwerken en spoel de band vervolgens goed af. Spray de horlogeband opnieuw ruim in en gebruik een speciaal borsteltje met water om al het vuil te verwijderen. Spoel hierna de horlogeband goed na zodat al het vuil weg is.

Heb je een lederen horlogebandje, gebruik dan een speciale zachte microvezeldoek of leerreiniger. Vermijd het gebruik van chemicaliën, zeep of andere reinigers. Andere optie is om gewoon een heel nieuw bandje aan te schaffen omdat vervuiling zoals zweet, huidvet, lotion, stof, etc. gemakkelijk in het leder trekt en er zeer lastig uit te krijgen is.  

Stap 4: Horlogekast schoonmaken

Begin altijd met het checken of je horloge waterdicht is. Gebruik hiervoor internet, bijgeleverde boekjes of vraag de juwelier waar je het horloge gekocht hebt. Controleer altijd of de kroon goed dichtgedraaid zit! Het schoonmaken van je horlogekast is altijd op eigen risico.

Als je dit gedaan hebt en alles is veilig en waterdicht dan kun je beginnen met het horloge afspoelen met lauw water onder de kraan of in een bakje. Zo spoel je oppervlakkig vuil alvast weg. Spray vervolgens een speciale horloge Cleaning Spray ruim op het horloge en de band. Dit weekt het vuil los waarna je een met een speciaal borsteltje tussen alle kiertjes en gleufjes kunt schoonmaken. Spoel het horloge hierna goed af en herhaal eventueel deze stap tot al het vuil weg is.

Stap 5: Droog met een speciale microvezeldoek (nanodoek)

Als je horloge helemaal schoon en stralend is kan je hem voorzichtig afdrogen met een speciale microvezeldoek, ook wel nanodoek genoemd. Dit zijn hoogwaardige kwaliteit doeken, speciaal gemaakt om veel meer vocht en vuil op te nemen dan bijvoorbeeld katoen. Het gebruik van een goede doek is essentieel om krasjes te voorkomen! Laat je niet verleiden om een theedoek of handdoek te gebruiken, deze stoffen kunnen krassen, zeker op edelmetaal. 

Heb je een speciale horloge schoonmaakset dan zit daar vaak nog een verzorgingsspray in om de glans op te halen en een bescherming te bieden tegen vocht en vuil. Spray deze als laatste stap op en je hebt weer een heel fris en stralend horloge om je pols.

Terug naar blog